Burun estetiği operasyonu sonrası yaşanan süreç, yapılan operasyonun niteliğine ve hastanın bünyesine göre değişkenlik gösterebilir. Ancak iyileşme döneminde meydana gelen olayları genel hatlarıyla açıklamak mümkün.
İlk Bir Hafta
- Operasyonun en ağrılı dönemi, sonraki 24 saatlik periyottur. İşlem anında vücuda uygulanan ağrı kesicilerin etkisi uzun sürelidir ve bu süreç minimum ağrıyla atlatılır. Sonraki günden itibaren yaşanacak ağrılar için küçük dozda ağrı kesiciler kullanılabilir.
- İlk hafta burun deliklerinden sızıntı şeklinde açık renkli kırmızı bir sıvı gelebilir. Bu durum normaldir. Yoğun bir kanama meydana gelirse müdahale edilebilir.
- Operasyonun ardından burun ve göz çevresinde şişlik ve morluklar gözlenecektir. Krem ve buz tedavisi ile bu sürecin etkileri minimize edilebilir.
- İkinci günün sonunda hasta kendini rahat hissediyorsa duş almasında bir sakınca yoktur. Burun ve çevresine darbe gelmesinden sakınılarak ılık suyla banyo ihtiyacı giderilebilir.
- Operasyonun durumuna göre değişmekle birlikte genellikle birinci haftanın sonunda burundaki tampon çıkarılır.
Estetik burun ameliyatı sonrası ilk 6 ay içinde yaşanan değişimler, hastaya yavaş iyileşiyorum hissiyatı yaşatır. Çünkü en hızlı iyileşme dönemi operasyon sonrasındaki kısa dönemde gözlenir.
Bantların Alınması: Operasyondan sonraki ikinci haftada burun üzerindeki bantlar alınır. Şişlik ve his kaybı halen gözlenir ve bu andan itibaren eğer burun yapısı uygunsa çeşitli tekniklerle uygulanan masajlarla iyileşmeye yardımcı olunur. Fakat hastanın bilinçsizce burnuna masaj uygulaması tavsiye edilmez.
Solunum Sorunu: İlk birkaç haftada burunda solunum problemleri yaşanması doğaldır. Çünkü iç kısımdaki yaraların kabukları tıkanıklığa neden olur. İyileşmeyi hızlandırma açısından bazı spreyler kullanılabilir.
Şişkinlikler Ne Zaman Kaybolur: Bir ayın sonunda artık ödemlerin kaybolduğu dışarıdan gözlenebilir hale gelir. Ancak hasta burnunda tıkanıklık benzeri bir şişkinlik hali hissetmeye devam eder. Bu süreç altı ay gibi bir sürede azalarak biter.
Koku Alma Sorunu: Hastalar, operasyon sonrasında koku almada problem yaşayabilirler. Bu durum doğal ve geçicidir. Genellikle 6 ile 8 hafta sonunda burnun koku alma işlevi eski haline döner.
Operasyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Burun estetiği operasyonlarında hastaların aşırı efor sarf ettiren hareketlerden kaçınması gerekir. İlk ay kısa yürüyüşler dışında hiçbir spor aktivitesi önerilmez.
- İlk 3-4 haftaya kadar aspirin benzeri kanı sulandırıcı etkisi olan ilaçlardan uzak durulmalıdır. Çünkü aşırı kanama iyileşme sürecini geciktirir.
- Burna alınacak bir darbe kanama ve ağrıya neden olabileceği gibi darbenin şiddetli olması şekil bozukluklarına da davetiye çıkarır. Bu yüzden fiziksel temastan mümkün olduğunda kaçınılmalı ve bölge iyi korumalıdır.
Hapşırmak Zarar Verir mi: Hayır. Operasyon sonrası süreçte hasta hapşırdığında kanama ve kısa süreli ağrı hissi doğaldır. Çok yoğun bir hapşırma hissi gelirse ve acıdan kaçmak isteniyorsa baş hafifçe öne eğilir ve dil damağa yapıştırıl ve gözler kapatılırsa hisse engel olunabilir.
Gözlük Kullanımı: İlk üç ay gözlük kullanımını kesinlikle önermiyoruz. Çünkü burun kemiğine yapılan baskı iyileşme sürecini ve operasyon kalitesini kötü etkileyebilir. Lens kullanımında herhangi bir sakında yoktur. Üç ayın sonunda da gözlük çok fazla ağır değilse kullanılabilir ancak sık aralıklarla dinlendirmekte fayda vardır.
Bursa burun estetiği uzmanı olarak hastalarımıza sabırlı olmalarını öneriyoruz. Operasyon sonrasında tam olarak sonucun ortaya çıkması için en az altı aylık bir süre geçmesi gerekiyor ve bu aşamadan sonra eğer şekil ya da fonksiyon bozukluğu görülürse duruma müdahale ediyoruz.